Znáte ten pocit: otevřete spíž, vše se na vás sype, krabice padají a ten pocit organizace je pryč. Ale nepořádek ve spíži je víc než jen estetický problém. Může to být tichý zloděj vašich peněz a, co je horší, skrytá hrozba pro vaše zdraví. Většina z nás přehlíží deset klíčových položek, které ve spíži dávno nemají co dělat. Přečtěte si, co musíte vyhodit hned, aby vaše spíž začala konečně fungovat jako nástroj, ne jako černá díra.

Ukážu vám, které věci je třeba vyřadit, abyste uvolnili místo a zastavili plýtvání. Mnoho problémů se spíží totiž začíná překvapivě malými, často přehlíženými viníky.

Proč je "datum spotřeby" jen polovina příběhu

Když se podíváme na datum "nejlépe spotřebovat do" (Best Before), máme pocit, že máme vyhráno. Ale skutečnost je taková, že zatímco některé potraviny jsou bezpečné (jako med, který vydrží věčně), jiné se mění na nebezpečný odpad mnohem dříve, než balíček naznačuje.

1. Prošlé, ale i blížící se ke konci

Prošlé věci letí ven, to je jasné. Ale v mé praxi jsem si všiml, že lidé často nechávají balíčky s datem spotřeby za týden zapadlé v rohu. Tyto položky zabírají místo a stejně je nestihnete sníst. Lepší je hned je přesunout dopředu na viditelné místo a naplánovat s nimi jídlo.

  • Pokud přesypáváte suché zboží (třeba mouku nebo cukr) do designových nádob, vždy si datum spotřeby poznamenejte samolepkou na dno nádoby.
  • Nezapomeňte kontrolovat i věci v zadních řadách, často tam zůstávají drahé speciality z dovolené.

2. Potraviny, které už nikdo nechce jíst

Koupili jste velký balík müsli tyčinek v akci, ale dětem už nechutnají? I když nejsou prošlé, stále zabírají cenné místo. Pokud víte, že je nespotřebujete, není to plýtvání, když je darujete. Uzavřené a neotevřené potraviny odneste do potravinové banky nebo charity ve vašem okolí. Uvolníte místo a pomůžete.

3. Zastaralé, ale ne prošlé (kdo sní zvadlé lupínky?)

Sušenky, lupínky, krekry. Technicky nemusí být prošlé, ale pokud jsou mdlé, gumové, nebo už prostě nechutnají, vyhoďte je. I když se snažíme šetřit, jíst nechutné jídlo je kontraproduktivní.

Překvapivý důvod, proč olej, ořechy a koření vyhazujete z domova příliš brzy - image 1

Praktický tip: Starý chléb se dá proměnit na domácí strouhanku nebo krutony. Jen se ujistěte, že na něm není ani náznak plísně!

Největší překvapení: Tuky, ořechy a falešné speciality

Tohle je bod, kde většina lidí chybuje. Myslíme si, že olej a koření vydrží věky, ale jejich složení je činí překvapivě nestálými.

4. Oleje, ořechy a staré koření

Mnohokrát jsem narazil na lidi, kteří skladují olej na vaření u sporáku. Teplo je nepřítel. Olej, zejména extra panenský olivový, může žluknout dlouho před datem spotřeby. Stejně tak ořechy. Díky vysokému obsahu tuku se rychle kazí.

  • Pokud olej podivně zapáchá, nebo chutná "na staro", okamžitě s ním pryč.
  • Ořechy skladujte v mrazáku, ne ve spíži! Udržíte je čerstvé a křupavé mnohem déle.
  • Koření starší než 2 roky už nemá žádné aroma. Je lepší mít 10 často používaných, čerstvých koření, než sadu dvaceti, které nepoužíváte.

5. Záludné, hluboce promáčknuté konzervy

Mírné promáčknutí, které vzniklo při pádu na podlahu, nevadí. Ale pokud je konzerva hluboce promáčknutá, nedej bože nafouklá nebo dokonce prosakuje, je to obrovské riziko botulismu. Během úklidu spíže projděte všechny konzervy a podezřelé kusy odstraňte. Žádná levná čočka nestojí za zdravotní riziko.

6. Tajemné "co to je" zbytky

Našli jste plastový sáček s neidentifikovatelným bílým práškem bez popisku? Před rokem jste si tam dali zbytek něčeho a zapomněli jste, co to bylo. Jestli nevíte, co to je, kdy jste to koupili, nebo to nemá popisek, jediná bezpečná cesta je do koše. Příště buďte proaktivní: vše, co přesypete z originálního obalu, označte!

Drobnosti, které dusí vaši spíž

Spíž není muzeum. Zbavte se věcí, které tam skončily omylem, nebo jen proto, že je vám líto je vyhodit.

Překvapivý důvod, proč olej, ořechy a koření vyhazujete z domova příliš brzy - image 2

7. Sentimentální předměty a dekorace

Ta krásná ručně malovaná láhev olivového oleje z Itálie před pěti lety? Anebo dárková bonboniéra, kterou jste ještě neotevřeli? S největší pravděpodobností jsou dávno prošlé. Spíž je o funkčnosti, ne o sentimentu. Vyhoďte starý obsah a nádobu použijte k dekoraci v kuchyni. Buďte upřímní: pokud jste to nejedli pět let, už jíst nebudete.

8. Nepoužívané propriety na pečení

Jste občasný pekař, který peče jen na Vánoce? Pak je vaše spíž plná starého červeného a zeleného posypu (nonpareils), který pamatujete ještě z předminulého roku. Barevné posypy a polevy sice vydrží dlouho díky cukru, ale po letech mohou ztvrdnout. Pokud si nepamatujete, kdy jste je naposledy použili, vyhoďte je. Platí pravidlo: rok nepoužívání = pryč.

9. Objemné, prázdné nebo poloprázdné obaly

Spousta místa ve spíži se ztrácí kvůli vzduchu v obalech. Mnoho kartonových krabic (třeba na vločky, čaje, nebo pudinky) je zbytečně velkých. Přesypáváním věcí do jednotných, hranatých, vzduchotěsných krabic s průhledným víkem získáte zpět cenné centimetry prostoru. Prázdnou krabici recyklujte.

10. Rozbité spotřebiče, které "jednou opravíte"

Spíž je často místem, kam se odkládají pomalé hrnce, staré vaflovače nebo mixéry, které už nefungují, ale nevíte, co s nimi. Pamatujte, spíž je určena pro potraviny. Rozbité věci tam zabírají drahocenné místo. Zeptejte se výrobce na záruku nebo recyklaci. Pokud se k opravě nedostanete do měsíce, je čas je poslat dál.

Co dál?

Úklid spíže není jen jednorázová akce. Měla by to být pravidelná kontrola, která vám ušetří peníze (nebudete kupovat věci, které už máte) a čas (vše hned najdete).

A teď ta nejtěžší otázka: Které tři věci z tohoto seznamu se ve vaší spíži nacházely nejdéle, než jste si uvědomili, že jsou k ničemu? Podělte se o své tipy v komentářích!

Překvapivý důvod, proč olej, ořechy a koření vyhazujete z domova příliš brzy pantry organization expired food waste kitchen decluttering old spices disposal stale food