Pravděpodobně to znáte: přinesete si domů krásné, oranžové kaki, těšíte se na sladkou chuť, ale po prvním kousnutí zjistíte, že je ovoce nepříjemně trpké a stahuje vám ústa. Je to frustrující, zvlášť když v českých supermarketech není zrovna nejlevnější. Jak se ukázalo, tajemství je neuvěřitelně jednoduché. Slyšel jsem ho od prodejkyň na trhu a od té doby je pro mě výběr sladkého kaki sázka na jistotu.
Tyto rady vám ušetří peníze a zajistí, že si vždy odnesete domů jen perfektně zralé a medově sladké plody. Přesně teď, v sezóně, je čas to zjistit.
Proč je kaki vůbec trpké? Vědecká odpověď
Hlavní viníci jsou třísloviny (taniny). Tyto látky jsou obsaženy v každém kaki, ale při plném dozrání se rozloží, a ovoce tak ztratí svou svíravost. Pokud se kaki sklidí nebo prodá nezralé, taniny zůstávají aktivní, a to způsobuje ten nepříjemný „stažený“ pocit v ústech. Kaki tak chutná, jako by nebylo vůbec jedlé.
Naštěstí se můžete taninům snadno vyhnout, pokud se zaměříte na tyto tři klíčové znaky:

1. Vždy sázejte na „čokoládovou“ odrůdu
Většina lidí si myslí, že kaki je jen jeden druh. Ale opak je pravdou! Pokud chcete eliminovat riziko trpkosti, hledejte odrůdu Korolek (často zvanou čokoládové kaki). U tradičních, světle oranžových odrůd je pravděpodobnost trpkosti daleko vyšší.
- Korolek bývá často na povrchu tmavší, někdy až hnědavě oranžový.
- Klíčový znak: Pokud uvidíte, že má plod uvnitř hnědavé zabarvení, nebo tmavé žilky, je to skvělé znamení. Znamená to, že má nízký obsah taninu a bude sladké.
- Vyhněte se jasně oranžovému, tvrdému kaki bez známek semínek – to je největší loterie.
2. Barva, jemnost a dokonalý stonek
Nejdůležitější je dotyk a vizuální kontrola. Správně zralé kaki by nikdy nemělo být tvrdé jako jablko. Spíše naopak!
Co hlídat při výběru:
Hmat: Zralé kaki by mělo být měkké na dotek. Mělo by povolit pod jemným tlakem prstu, ale nemělo by se úplně rozpadat. Příliš tvrdé rovná se nezralé. Barva: Hledejte sytou, intenzivní oranžovou nebo jantarovou barvu. Plody s tenkou, mírně průhlednou slupkou jsou obvykle zralé. Bledší barva signalizuje, že bylo utrženo příliš brzy. "Lístky": Věnujte pozornost suchým lístkům kolem stopky. Pokud jsou od plodu, kaki je zralé. Zelené a pevně přiléhající lístky jsou naopak signálem, že ovoce potřebuje ještě čas. A co když už trpké kaki koupíte? Nemusíte ho hned vyhazovat! Existují dva ověřené triky (zvláště užitečné teď v chladných pražských a brněnských dnech): V praxi jsem vyzkoušel, že tato metoda je nejspolehlivější. Vložte trpké kaki do mrazáku na 12 až 24 hodin. Nízká teplota naruší strukturu taninů. Po rozmrazení bude plod o něco měkčí a především sladší. Jen ho nechte rozmrazit v klidu při pokojové teplotě. Kaki můžete nechat "dozrát" tím, že ho umístíte do papírového sáčku spolu s jablky nebo banány. Tyto plody uvolňují etylén, přírodní plyn, který urychluje zrání. Nechte je takto v kuchyni na lince pár dní. Tato metoda funguje skvěle, obzvláště pokud jste kaki koupili v českém supermarketu, kde často bývá nezralé. Kaki už nemusí být loterie. Stačí sledovat těchto pár jednoduchých pravidel (hlavně to s tou měkkostí a suchými lístky!) a budete mít jistotu, že si domů odnesete jen to nejsladší a nejlepší sezónní ovoce. Přestaňte se bát tříslovin a začněte si kaki užívat! A jaký je váš nejoblíbenější trik na zralé kaki? Podařilo se vám někdy koupit tak trpké, že jste ho museli vyhodit?
3. Záchranná brzda: Jak odstranit trpkost z kaki doma
Trik s mrazákem
Urychlete zrání etylenem